×

Kulinarne chwile rozpusty ;)

"Apetyt przychodzi w miarę jedzenia." F. Rabelais
https://pixabay.com/

Wspominałam Wam kiedyś o Liście Marzeń, ale oprócz kilku kategorii nie zdradziłam nic więcej. Przyszedł więc czas na rozwinięcie tego tematu. Na początek wybrałam "Kulinarne chwile rozpusty", czyli wszystkie moje marzenia związane z jedzeniem (brzmi to trochę dziwnie). Oczywiście z biegiem czasu zawsze coś dopisuję, bo często gdzieś coś usłyszę/zobaczę i wtedy wiem, że ja też tego chcę! Zdarza się również, że po prostu o czymś zapominam, dlatego niektóre z podpunktów są dość banalne. Ale to tylko moje marzenia, więc mam do tego pełne prawo ;) W sumie część z nich jest popularnych także na innych blogach, więc jak widać sporo osób o czymś takim marzy ;) Nie zdradzę Wam jednak w tym poście, które z nich udało mi się już zrealizować, a które wciąż są przede mną. Na to będziecie musieli poczekać pewnie jeszcze kilka miesięcy! (cała ja!) EDIT: Skreśliłam to, co udało mi się już zrealizować! :)

"Jedz mniej, bramy raju są wąskie." A.J. Cronin
Przeżyć chwile rozpusty, próbując:
lodów o smaku matcha w Japonii
sushi w Japonii
pizzy we Włoszech
spaghetti we Włoszech
gelato we Włoszech
musaki w Grecji
kebaba w Turcji
bagietki we Francji
kiszonego śledzia w Szwecji
gofra w Belgii
frytek w Belgii
pieczonych robaków (nie mam sprecyzowanego konkretnego rodzaju)
niemieckiego piwa
czeskiego piwa
wina we Francji
wina we Włoszech
sangrii w Hiszpanii
wina w Hiszpanii 
whisky
tequilę
ginu
rumu
koniaku
kokosowego Mc Flurry
mega ostrego jedzenia prosto z ulicznej budki
śniadania w łóżku (przygotowanego przez kogoś wyjątkowego)
owoców morza (krab, ośmiornica, homar, krewetki, przegrzebki, ostrygi, mule, kalmary)
tiramisu
owoców świata (kokos, czerwony banan, mango, marakuja, ananas, durian, smoczy owoc,  jabłko budyniowe, persymona, mangostan, karambola, rambutan, zielony grejpfrut itd.)
warzyw świata (kalafior romanesco, bataty, jarmuż, kalarepa, cykoria, szparagi, brukselka, szpinak)


Nauczyć się:
wypiekać domowy chleb
przygotowywać domowe przetwory
robić rosół
stworzyć coś z niczego dostępnego w lodówce ;)
robić pierogi
robić domową pizzę
nie przypalać naleśników ;)
ozdabiać ciasta


Inne:
zrobić komuś wyjątkowemu śniadanie do łóżka
ugotować rodzinny obiad od A do Z
odróżniać najważniejsze przyprawy po zapachu i smaku
nauczyć się jeść pałeczkami
przygotować grilla od A do Z
zjeść śniadanie pod Bazyliką Sacre - Coeur w Paryżu
zjeść romantyczną kolację na piaszczystej plaży
zjeść posiłek w samolocie






Copyright © 2016 Kinga On Tour , Blogger